ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Urzędu Gminy Lipinki Łużyckie
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Aktualności

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

KROK PO ZDROWIE - warsztaty nt. zdrowego żywienia.

Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2017-10-30 13:00:34 przez Anna Kuczak

Akapit nr - brak tytułu

„KROK PO ZDROWIE” – warsztaty nt. zdrowego żywienia.
W dniu 25.10.17r. w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Lipinkach Łużyckich odbyły się warsztaty nt. zdrowego żywienia, które skierowane były do seniorów (50+) z obszaru LGD- Grupa Łużycka. Bardzo nam miło, że spotkanie cieszyło się tak dużym zainteresowaniem. Warsztaty poprowadziła Pani Katarzyna Gołąbek – dietetyk z zawodu i pasji. Podzieliła je na dwie części: teoretyczną oraz praktyczną – kulinarną. W pierwszej części uczestnicy szukali odpowiedzi na pytanie: O co chodzi w zdrowym odżywianiu? Zostały omówione kluczowe składniki w diecie osoby dorosłej, najczęstsze niedobory w diecie Polaka i sposoby na to jak im w tani i łatwy sposób zaradzić. Pani Kasia przedstawiła piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, wskazała jak ją rozumieć i czytać. Opowiadała o dobroczynności polskich standardowych produktów takich jak śledzie, chrzan czy różnego rodzaju kiszonki. Przedstawiła produkty, którymi łatwo uzupełnić dietę składnikami odżywczymi, a także wskazała na moc jaką mają w sobie przyprawy i zioła. Na koniec przedstawiła 10 DOBRYCH NAWYKÓW:
1. Picie wody!
2. Warzywa!
3. Aktywność fizyczna!
4. Śniadania!
5. Ogranicz cukier!
6. Kwasy omega-3!
7. Produkty pełnoziarniste!
8. Zdrowe zamienniki!
9. Naturalne składniki!
10. Zdrowa głowa!!!
Po części teoretycznej uczestnicy warsztatów podzieli się na grupy i z przepisów przygotowanych przez prowadzącą przygotowywali: smalec z fasoli, rozgrzewający napój z kurkumą, czekoladowy mus z avocado, trufle kokosowe, napar z pomarańczy, imbiru i goździków, koktajl z jarmużu oraz pudding chia z mleczkiem kokosowym. Po zakończonej pracy wszystkie dania zostały zaprezentowane na stole degustacyjnym. Było pamiątkowe zdjęcie, a później już tylko wspólne cieszenie się smakiem. Wszystkie zdrowe przekąski i napoje przygotowane w trakcie naszych warsztatów smakowały wybornie. W załączeniu prezentujemy przepisy. Zachęcamy do przygotowywania ich w Państwa domach – życzymy otwartości na nowe smaki, zdrowia… i oczywiście smacznego! Warsztaty odbyły się w ramach realizacji projektu „KROK PO ZDROWIE” finansowanego ze środków Stowarzyszenia Ekologicznego EKO – UNIA w ramach konkursu Małe granty dla zrównoważonego rozwoju.
Galeria zdjęć: KROK PO ZDROWIE
« powrót do poprzedniej strony